Jūs atrodatiesBaltā pūce Bubo scandiacus

Baltā pūce Bubo scandiacus


Versija drukāšanaiVersija drukāšanaiSend to friendSend to friend
Baltā pūce Bubo scandiacus

Baltā pūce Bubo scandiacus

Kārta: pūčveidīgie putni (Strigiformes)
Dzimta: pūces (Strigidae)

Baltā pūce Latvijā ir reta ieceļotāja*, kas reizēm atlido rudenī un ziemā no ziemeļu reģioniem. Pēdējo reizi Latvijā manīta 2000. gadā. Ligzdo Skandināvijas ziemeļos, Novaja Zemļa salās, Krievijas tundrā, Aļaskā, Kanādas ziemeļos un Grenlandē.

Tā ir lielākā tundras pūce. Svars var sasniegt līdz 3 kg. Mātītes ir lielākas par tēviņiem. Ligzdu taisa uz zemes, tā ir vienkārša bedrīte, kas izklāta ar zāli un dūnām. Ja apstākļi nemainās, ik gadu ligzdo apmērām vienā vietā. Dažiem putniem pāri ir stabili un turas kopā vairākus gadus, bet citiem īpatņiem katru gadu pāri veidojas no jauna.

 

Vai zini, ka baltās pūces pamatbarība ir lemingi. Gada laikā viena baltā pūce apēd ap 1600 lemingu!

 

* Retie ieceļotāji ir putni, kas nedaudz novirzījušies no saviem migrāciju ceļiem, ielido pieguļošajās zemēs.

 

Atbildi uz Viens gads muzeja krājumā aprīļa jautājumiem un laimē iespēju doties ekskursijā pa Latvijas Dabas muzeja krājuma glabātavām. Vairāk informācijas mājas lapas sadaļā Aktualitātes.
 

 

Teksts: D. Boiko, R. Sukovska
Foto: LDM arhīvs

 

© 2012 Latvijas Dabas muzejs
Informatīvā materiāla, fotogrāfiju un rekonstrukciju pavairošana, pārpublicēšana vai citēšana komerciālos nolūkos bez autora piekrišanas ir aizliegta.

 

Krājuma priekšmeta (OBJEKTA) diena : 
01.04.2012

Citi raksti par krājumu

Seko mums:

Kalendārs

P O T C P S S
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
 

  • Gada dzīvnieks
  • Muzeja 165. jubilejas izstādes stāsti
  • Audiogids Dabas muzejā
  • Daba pilsētas sirdī. Video
  • 360 virtual tour

Meklēt

Imagemenu4

  • Nacionālais muzeju krājuma kopkatalogs

Muzeja darbību atbalsta