Jūs atrodatiesGada dzīvnieks 2016 āpsis Meles meles

Gada dzīvnieks 2016 āpsis Meles meles


Versija drukāšanaiVersija drukāšanaiSend to friendSend to friend
Āpsis. Foto - V.Skuja

Āpsis jeb Eiropas āpsis Meles meles

Dzimta: sermuļi Mustelidae

Kārta: plēsēji Carnivora

Klase: zīdītāji Mammalia

Tips: hordaiņi Chordata

Ārējās pazīmes

Āpsis ir viens no lielākajiem savas dzimtas pārstāvjiem. Tā ķermeņa garums var sasniegt 90 cm, bet svars 13 kg, rudenī pat 20 kg. Ķermenis masīvs, ar platu pakaļgalu un slaidu purnu. Kājas īsas, ar gariem nagiem, kas pielāgoti rakšanai. Apmatojums ir rupjš, ar sarveidīgiem akotmatiem un īsu pavilnu. Galva balta, tikai pāri acīm, līdz ausīm stiepjas divas tumšas joslas. Mugurpuse sudrabpelēka, ziemā ar brūnganu nokrāsu, vēders un kājas melnas.

Dzīves veids

Āpsis ziemu, parasti no oktobra beigām līdz aprīļa sākumam, pavada ziemas miegā, pārtiekot no uzkrātajām tauku rezervēm. Atkušņa laikā var iznākt no alas. Dzīvo ģimenēs, reizēm veido radniecīgu ģimeņu grupas. Apšu riests ir pavasarī. Ļoti uzmanīgs dzīvnieks, apkārtnē orientējas ar ožas un dzirdes palīdzību. Sevišķi attīstīta ir oža. Ir izteikts krēslas-nakts aktivitātes ritms. Tas alu atstāj pēc saulrieta un atgriežas pirms saullēkta. Āpsis ir visēdājs. Pārtiek no augsnes virskārtā sastopamajiem bezmugurkaulniekiem, galvenokārt kukaiņiem dažādās attīstības stadijās. Ēd arī sīkus mugurkaulniekus un augus.

Āpši pie alas. Foto - V.Skuja

Dzīves vieta

Spēj pielāgoties dzīvei dažādos mežos. Priekšroku dod vietām ar daudzveidīgu reljefu, mitrām ieplakām, ūdenstilpnēm. Alu rakšanai parasti izvēlas smilšainas vietas ar zemu gruntsūdens līmeni. Alu sistēmas var būt ar vairākām (līdz 10) ieejām. Lielākajās var dzīvot vairākas āpšu ģimenes. Alas centrālā daļa ar midzeņa kamerām atrodas 5 līdz 10 metru attālumā no galvenās ieejas, 1 līdz 3 metru dziļumā. Teritoriju aizsargā pret nelūgtiem viesiem. No alu sistēmas apkārtnē 2–3 km attālumā stiepjas labi iemītu taku tīkls.

Pazīmes dabā

Tā kā āpsis ir aktīvs galvenokārt diennakts tumšajā laikā, par tā klātbūtni mēs visbiežāk varam uzzināt pēc tā atstātajām darbības pēdām. Āpša ķepu nospiedumos labi redzamas tam raksturīgo pirkstu un garo nagu atstātās zīmes. Priekškāju atstātie pēdu nospiedumi ir 5-6 cm gari un 5-5,5 cm plati; pakaļkāju – vidēji 7 cm gari un 4,5-5 cm plati. Mājvietas tuvumā āpsis īpaši izvēlētā laukumiņā ierīko atejas bedrītes. Apdzīvotas alas priekšā redzami vaļņveidīgi svaigas zemes izsviedumi.

Āpša pēdas nospiedums. Foto - LDM arhīvs

Līdzīgās sugas:

Āzijas āpsis Meles leucurus

Japānas āpsis Meles anakuma

Amerikas āpsis Taxidea taxus

Medusāpsis Mellivora capensis

Cūkāpsis Arctonyx collaris

Ķīnas seskāpsis Melogale moschata

Muzeja aktivitātes āpša gadā

Gada dzīvnieks 2016 paziņošana

Ģimenes diena "Āpša labirinti"

Pasākums ģimenēm "Āpša stāstiņi"

Āpša stāsti

Dabas muzeja blogs

Fotokonkurss 

 

 

Iezīmes

Seko mums:

Kalendārs

P O T C P S S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 

  • Gada dzīvnieks
  • Muzeja 165. jubilejas izstādes stāsti
  • Audiogids Dabas muzejā
  • Daba pilsētas sirdī. Video
  • 360 virtual tour

Meklēt

Imagemenu4

  • Nacionālais muzeju krājuma kopkatalogs

Muzeja darbību atbalsta