You are hereGada dzīvnieks 2019 alnis Alces alces

Gada dzīvnieks 2019 alnis Alces alces


Printer-friendly versionPrinter-friendly versionSend to friendSend to friend
Foto - LDM arhīvs

Alnis Alces alces

Dzimta: briežu Cevidae

Kārta: pārnadžu Artiodactyla

Klase: zīdītāju Mammalia

Tips: hordaiņu Chordata

Ārējās pazīmes

Latvijas lielākais savvaļas dzīvnieks. Tā masa var būt līdz 600 kilogramiem (pieaudzis tēviņš), ķermeņa garums līdz 300 cm, skausta augstums līdz 205 cm. Ķermenis salīdzinoši īss, ar garām kājām, īsu asti un lielu galvu. Raksturīgs plats purns ar garu un platu augšlūpu. Apmatojuma krāsa tumši brūna, kājas gaišas. Mazuļu kažoks ir rūsganpelēks. Tēviņiem ir plati ragi, kurus tie katru gadu maina. Ragi aug no aprīļa līdz jūlijam, augustā tos attīra no ādas, bet no oktobra beigām līdz decembrim, pēc riesta, tos nomet.

Dzīves vieta

Alnis ir meža iemītnieks, sastopams arī purvu malās, izcirtumos un ūdenstilpju tuvumā, kā arī kultūrainavā. Bieži dzīvo noteiktā, nelielā rajonā. Mātes dzīvo kopā ar mazuļiem, tēviņi dzīvo pa vienam. Piedzimstot mazuļiem, iepriekšējā gada teļi māti atstāj un, meklējot jaunu dzīvesvietu, sāk klejot. Balstoties uz ģenētisko analīžu datiem, izdalītas astoņas aļņu pasugas, kas iedalītas divās lielākās grupās: nominālforma Alces alces alces, kas tiek saukta par Eiropas alni, un A. a. americana – Āzijas-Amerikas alnis, kurš apdzīvo arī Eirāzijas kontinenta Sibīrijas daļu. Tā kā starp šīm formām Sibīrijas rietumu daļā notiek gēnu apmaiņa, diskusija zinātnieku starpā par aļņu pasugu skaitu (viena, divas vai vairāk), tā izplatības areālā, joprojām ir atvērta.

Dzīves veids

Aktīvs visu gadu, barojas galvenokārt no rīta un vakarā, ziemā – arī dienā. Ap 90% no visas uzņemtās barības ir dažādu kokaugu daļas. Vasarā būtiska loma ir arī dažādiem lakstaugiem un ūdensaugiem. Ziemā pārtiek no lapukoku dzinumiem (blīgznas, pīlādži, kārkli, krūkļi, apses), kā arī labprāt uzturā patērē priedes un arī egles dzinumus, mizu. Var nodarīt postījumus mežaudzēm, apgraužot jaunos kociņus. Riesta laiks aļņiem ir no augusta beigām līdz septembra beigām. Grūsnības ilgums 8 mēneši. Viens vai divi mazuļi piedzimst maijā. Latvijā dabiskais ienaidnieks ir vilks. Aizsargājoties alnis izmanto ļoti spēcīgu priekškāju sitienu, kas uzbrucēju var nogalināt.

Pazīmes dabā

Par aļņa klātbūtni dabā liecina ne tikai pēdu nospiedumi, bet arī ekskrementu kaudzītes, kas buļļiem, govīm un arī teļiem ir atšķirīgas. Netiešas aļņu klātbūtnes pazīmes ir apgrauzti koku zari un stumbru mizas bojājumi.

Aļņu govs ziemas ekskrementi, Foto - G. Done

Aļņu buļļa ziemas ekskrementi, Foto - G. Done

Bojājumu veidi skujkokiem, Foto - G. Done

Izmantotie avoti:

1. Hundertmark K.J., Bowyer R.T. 2004. Genetics, Evolution, and phylogeography of moose. Alces, 40: 103-122.
 
2. Hundertmark K.J. 2016. Alces alces. The IUCN Red List of Threatened Species 2016. http://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2016-1.RLTS.T56003281A22157381

  • Gada dzīvnieks
  • Muzeja 165. jubilejas izstādes stāsti
  • Audiogids Dabas muzejā
  • Daba pilsētas sirdī. Video
  • 360 virtual tour

Search