Jūs atrodatiesGada dzīvnieks 2018 parastā vāvere Sciurus vulgaris

Gada dzīvnieks 2018 parastā vāvere Sciurus vulgaris


Versija drukāšanaiVersija drukāšanaiSend to friendSend to friend
Foto - S.Bērziņa

Parastā vāvere Sciurus vulgaris

Dzimta: vāveru Sciuridae

Kārta: grauzēju Rodentia

Klase: zīdītāju Mammalia

Tips: hordaiņu Chordata

Ārējās pazīmes

Neliels grauzējs. Tā masa var būt robežās no 200 līdz 390 gramiem, ķermeņa garums 18 līdz 25 cm, aste 15 līdz 20 cm. Raksturīga vāveres pazīme ir garā, kuplā aste. Kājas ar labi attīstītiem nagiem piemērotas kāpelēšanai pa kokiem. Pakaļkājas garākas par priekškājām, pa zemi pārvietojas lēcieniem. Apmatojuma krāsa vasarā parasti sarkanbrūna, ziemā - pelēcīga. Samērā garas ausis ar matu pušķiem galos.

Dzīves vieta

Vāveres sastopamas skujkoku un jauktajos mežos, kā arī dārzos, parkos un kapsētās. Dzīvesvietas izvēli ietekmē barības pieejamība. Savas teritorijas robežās var veidot vairākus midzeņus. Tie var atrasties koku dobumos, putnu būros. Vietās kur nav dabīgu dobumu, vāveres veido bumbveida midzeņus no koku zariņiem, ķērpjiem un sausām lapām. Individuālais midzenis ir apmēram futbolbumbas lieluma, bet midzenim, ko mātīte veido mazuļu audzināšanai, diametrs var sasniegt 60 cm.

Dzīves veids

Aktīva visu gadu, barojas diennakts gaišajā laikā, galvenokārt no rīta un vakarā. Īpaši sliktos laika apstākļos no midzeņa neizlien pat vairākas dienas. Vāveres nav sabiedriski dzīvnieki, tomēr var baroties netālu cita no citas. Pārtiek galvenokārt no egļu un priežu sēklām. Atkarībā no sezonas ēd arī riekstus, zīles, sēnes, ogas un augļus. Ziemā pārtiek arī no koku pumpuriem. Atsevišķos gadījumos var ēst kukaiņus un putnu olas. Ja ir bagātīga raža, veido krājumus ziemai. Riekstus un zīles tās noslēpj celmos un dobumos, bet sēnes uzsprauž uz zariem. Vāveru riests sākas pavasarī. Gadā var būt viens vai divi metieni mazuļu.

Pazīmes dabā

Par vāveres klātbūtni teritorijā liecina raksturīgie pēdu nospiedumi, kā arī barošanās pazīmes. Tās var būt čiekuru zvīņu un seržu kaudzītes, kā arī sašķelti lazdu rieksti.

! Latvijā sastopama tikai viena suga – parastā vāvere. Vietām Eiropā, galvenokārt Lielbritānijā, parasto vāveri no ierastajām dzīvesvietām ir izspiedusi lielākā un agresīvākā pelēkā vāvere, kas tika ievesta no Ziemeļamerikas

 

Izmantotie avoti

http://www.waza.org

Seko mums:

Kalendārs

P O T C P S S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
 
 
 
 

  • Gada dzīvnieks
  • Muzeja 165. jubilejas izstādes stāsti
  • Audiogids Dabas muzejā
  • Daba pilsētas sirdī. Video
  • 360 virtual tour

Meklēt

Imagemenu4

  • Nacionālais muzeju krājuma kopkatalogs

Muzeja darbību atbalsta